hétfő, június 02, 2008

Tényleg kell az új telefon?

lg_viewty_by_photographicsam Néhány hete utánanéztem a telefonok aktuális kínálatának. Újítani szeretnék, végülis épp ideje, hogy egy újabb kütyü érkezzen a raktáramba.

A hardverigény:

- Érintőképernyő
- Pofás design
- Autofókuszos fényképezőgép
- Gyors szoftver
- Nem Symbian
- Doc, xls, ppt és pdf olvasó
- Wlan

A fenti kritériumoknak megfelelő készülékek:
- LG Prada - jól néz ki, bár nem mai darab és a tesztek szerint a szoftvere sem az igazi, maradt benne néhány idegesítő dolog.
- LG Viewty - Lényegében a Prada utódja. Továbbfejlesztett szoftver, stylus, 3 MP autofókuszos kamera, VGA videorögzítő.
- Sony Ericsson P990i - Az SE korábbi csúcsmodellje, Qwerty billentyűzet, flip, Wlan, Symbian.
- Sony Ericsson P1i - Az SE jelenlegi királya, rengeteg extra, Wlan, Symbian.
- iPhone - Az Apple szifonja, hatalmas brandinggel, közepes tudással, 3G nélkül, hisztérikus presztízzsel.

Az iPhone egyelőre csak hackelve kapható az országban és ha egyszer hivatalosan is bevezetik, valószínűleg olyan ára lesz, amennyiért már nem kell. A P1i drága és nem is tetszik igazán. A Prada a tudásához képest felülárazott, kicsivel többért van jobb. A P990i jól néz ki, sokat tud, de a tesztek nem győztek meg. Maradt a KU 990 Viewty.
Egyetlen LG termékem az LCD TV-m, ezzel teljesen elégedett vagyok, jónak tűnik a márka. A tesztel leginkább jókat írtak róla, jóval gyorsabb a Symbianos modelleknél. A kamerája a telefonok fényképezőgépeinek kínálatában kiemelkedően jó. Az is fontos, hogy ha megyek valahova, tudjak élvezhető minőségű képet készíteni és ne kelljen minden apróságért a jóval nagyobb fotógépet cipelni.

A T-nél bőven 100 ezer fölött osztogatják, pofátlanul drága. A Vaterán az új, független készülékeket 70 körül árulják. Találtam egyet, ami néhány hetes, T-mobilos, de függetlenített, 55-be kerül. 30-ért beleteszem a mostani W850i-t, 25-öt kell ráfizetnem. Az egyetlen dolog, ami nem az igazi, az a függetlenítés. Lehet, hogy ezzel elveszett a garancia. Ráadásul Csongrád megyében van. Ha nem sikerül Pesten összehozni a cserét, akkor lesz egy hosszú vonatutam.

Itt merül fel a kérdés, hogy szükségem van-e egyáltalán erre? Nem sokat telefonálok, a sok zaklató reklámtelefon miatt nem veszem fel, ha rejtett számról hívnak. A 3G nagyon drága, sms-t ritkán írok. Leginkább zenehallgatásra, fényképezésre használnám, de ezt a mostani is tudja. Ami csábít, az az autofókuszos kamera és a gadget-faktor.

Novemberben jár le a hűségnyilatkozatom a T-nél, akkor a bolti árnál olcsóbban, de a piaci árnál jóval drágábban vehetnék "akciós" telefont. A megjelenése óta várok az iPhone-ra, de csak nem akar megkérkezni, annyira pedig nem kell, hogy éveket várjak rá. Jó eséllyel, mire megvenném itt legálisan, már bőven elavultnak számít.

Ahogy az elmúlt években megfigyeltem, a legtöbb ilyen kütyüre nem azért van szükségem, mert tényleg kell és kihasználom; ez sokkal inkább teszt, hogy mire vagyok képes és mit tudok elérni. Szerencsére mostanra eljutottam oda, hogy a már nem használt dolgokat eladom és a költségek egy részét abból fedezem.

Az Eee-t és a TV-t kihasználom, a PC nem létszükséglet, de azért megnyugtató, hogy nem kell verni a billentyűket a homokóra miatt és a játékok is futnak. A PDA Afrikában jó volt, de már nem használom, a Psion zsákutca, az iPod is csak a kocsiban szól.

A gadgetek használhatósága és hasznossága ellenére abban biztos vagyok, hogy amíg nem születik egy all-in-one megoldás a mindennapi informatikai és technikai igények kielégítésére, a pénzem jelentős részét ilyenekre fogom költeni. Talán szimplán azért, mert jó érzés egy-egy különlegességet birtokolni.

És az is biztos, hogy ha jövőre végigjárom az El Caminót, az is azért lesz, hogy lássam, össze tudom-e hozni és képes vagyok rá.

Nincsenek megjegyzések: