kedd, július 22, 2008

Tárgyfelvétel morfondír

Vége az előzetes tárgyjelentkezésnek, lassan ideje lesz kitalálnom, hogy mennyit vállaljak be az őszi félévre.

4 félév után 137 felvett, 91 teljesített kreditnél tartok, 3,13-as normál, 3,25-ös kumulált átlaggal, összesen 11 UV-val. 30 kredit lemaradásom van, két tárgyból már csak egy lehetőségem maradt.

A hiányzó tárgyaim eléggé szerencsétlenül jöttek össze, szinte mind őszi féléves. Azaz, ha tartani akarom a BSc 6 féléves menetrendjét, ősszel 59 kreditet kell teljesítenem, a tavaszira pedig csak néhány extra óra jut. Szépen hangzik a minden félév elején elmormolt fogadalom, hogy na majd most. De ez nem ilyen egyszerű. Mint az üzleti életben, itt is nagyon nehéz egy évben 20%-nál nagyobb fejlődést produkálni. Ha az évek során ráálltam a 20-25 kredites tempóra, most nagyon nehezen menne a heti 40x80 perc.

A már ismert programok alapján tudom, hogy megint rengeteg, az egyetem melletti teendőm lesz. 2 tandem partnert fogadok. Remélhetőleg lesz legalább 2 hivatalos fordítás. Szeretnék kidolgozni egy részletes Fair Trade üzleti tervet. Össze kell gyűjtenem a Merci árát. Nagyon kéne már valami munka is, ami havi rendszerességgel fizet.

Pro - 6 félév alatt teljesítenék mindent
Kontra - őrült munkatempó, napi 8-10 óra az egyetemen, elég nagy kockázat, hogy ha ismét megcsúszok, kitesznek

Amennyiben már most belekalkulálok a menetrendbe plusz egy évet, akkor elég az őszi félévre 30, esetleg 35 kredit. Ezzel a megoldással nyugodt tempóban, de biztosabban szerezném meg azt a fránya papírt. Ez egyelőre jóval racionálisabbnak tűnik és az egyéb (számomra a jelenlegi helyzetben sokkal fontosabbnak tűnő, már csak karrierépítésileg is) dolgaimra is marad idő.

Pro - Jut idő élni és dolgozni. Belefér a tánc, koncertek, fordítás, zenélés
Kontra - ismét egy év csúszás, szakmai gyakorlattal, diplomamunkával együtt 26 évesen lesz egy BSc oklevelem. A plusz egy év suli továbbra is rengetegbe kerül, legalább 2 millió kivét a családi kasszából. Ennyiből pont meg is vehetnék egy középkorú bálnamercit és még pimpelésre is futná.

A következő nagy kérdés, hogy mennyit is ér egy Közgázos BSc? Terveim szerint kerülöm a multicégeket. Az a szükségletpiramisnak a közepe, vagy inkább az alja, valahol a biztonság szintjén. A mafiafilmek óta viszont tudjuk, hogy csak a csúcson tiszta a levegő. Ötletem bőven van, a mostani meglátásom szerint a papír inkább az elismeréshez szükséges, hogy egyáltalán szóba álljanak velem. Az ezen a szakon megszerzett és a későbbiekben szükséges tudás komoly hányadát az informális mindenféle során jobbára megtanultam. Ehhez kevésbé kellenek a modellek, elméletek, számolósok. Sokkal inkább a kezdeményezésre, intuitív gondolkodásra és kreativitásra van szükség.

Most pedig leviszem a kutyát sétálni.
Uff, beszéltem.

Nincsenek megjegyzések: