kedd, március 18, 2008

El Camino?

Egy ideje rágódom a gondolaton, hogy mi lenne, ha elmennék végigjárni az El Camino-t. Az Út egy kb 800 km hosszú gyalogtúra, keresztül Spanyolországon, egészen Santiago de Composteláig. Esetlen onnan még tovább 80 km-t, Finisterréig, a világ nyugati végéig.

30-33 nap, egyedül, hátizsákkal. Jónak tűnik. Azt mondják, hogy még senki sem úgy jött vissza onnan, mint ahogy elindult.

Vonattal, vagy repülővel Pamplonáig, vagy Barcelonáig, onnan stoppal, vagy busszal Saint-Jean-Pied-de-Portig. Ez egy kis település a Francia határon. Innen irány gyalog Compostela. Napi 20-25 km túra, jelzett útvonalon.

A költségek:
- kiutazás: közlekedési eszköztöl és időtől függően 30-80 ezer
- szállás: zarándokszállásokon, alkalmanként 0-7 euro adomány, összesen 50-70 ezer
- étkezés: sok gyümölcs, zöldség, hús
- gyógyszerek, segédeszközök
- túrabakancs, felcsatolható szárú nadrág, 3-4 váltás ruha, egyéb apróságok

Összesen kb 150-200 ezerbe kerül az egész túra, utazással együtt.

Ma vettem két könyvet, az egyiket egy magyar zarándok írta, Pamplonától Santiagóig, a másik pedig egy hivatalos útikönyv, a Zarándok útikalauz, A Szent Jakab út.

1 megjegyzés:

szivar írta...

Szép gyalogtúra lenne. Viszont hátizsák nélkül könnyebb lenne az út. Valószínűleg az út végére gazdagabb lennél pár vízhólyaggal, meg ilyenekkel. S ráadásul rengeteg zoknit kellene bekészíteni, me' hamar büdösödnek ám az ilyen túrák alkalmával.. :)

Spórolási lehetőségek:
-Kiutazás: stoppal és gyalog. Illetve úszva.
-Szállás: hálózsák vagy csak egy pokróc... Esetleg ruhástól valami híd alatt...
-Étkezés: mikor mit sikerül lopni, mikor milyen gyorsan tud futni az ember... ;)
-Gyógyszerek meg satöbbi: Ima Istenhez hogy ne betegedjünk meg...
-Ruházat: zokni, zokni, zokni, egy pár bakancs, zokni, gatya, gatya, gatya, gatya, zokni, gatya... Praktikus a ruházat szempontjából, ha minél kevesebbet cígel magával az ember. Viszont mosási lehetőségre nem lehet nagyon számítani. Tehát érdemes nyárra időzíteni a dolgokat, ilyenkor mosógép helyett megteszi valami folyó vagy patak is...

Amúgy ilyen túrákra már én is gondoltam. Már csak a mikor és a miből bizonytalan egy kissé.:)