hétfő, március 16, 2009

Szakdolgozat in progress, irány Afrika

Carpark_in_Gambia__by_DS_Bootstrap Őszre marad néhány tárgy, persze a nehezebbekből. Cserébe nyerek néhány extra hónapot, hogy befejezzem a diplomamunkámat. Egyre jobban haladok a pontos cím felé, a mai állás alapján a “Gambiai tudatos és nem tudatos országimázs különbségei” lesz, vagy valami, ennek epszilon sugarú környezetében. Szerettem volna tisztán Fair Trade-ről írni, de ez még nagyon gyerekcipőben jár Gambiában és nem találtam annyi anyagot hozzá, amivel érdemes lenne belevágni. Viszont ezt a témát is mindenképpen megtartom, második szakdolgozatnak, vagy ha időm engedi, megvalósítom, amit egy ideje tervezek, felkötöm a gatyát és megírom könyvnek. Lassan három éve foglalkozom hellyel-közzel a méltányos kereskedelemmel, kezdem úgy érezni, hogy már nagyjából van elég tudásom és forrásom hozzá, hogy egy hosszabb terjedelmű írásban összefoglaljam, amit eddig tanultam. Fair Trade tanulmány van bőven, viszont marketinges szemléletűvel eddig még nem találkoztam. A legtöbben a méltányosságra, a gazdasági és a társadalmi háttérre fókuszálnak. Márkaépítés, márkaérték, marketing kevésbé van. Ha mindezt tudom Gambiával társítani, közelebb jutok mindkét, számomra kedves témához.

Szóval szakdolgozom. Maximális fordulaton gyűjtöm a forrásokat. Az országimázs, országmárka fiatal tudományág. Még bőven kialakulóban van a szakirodalma és nem nagyon vannak olyan ‘öreg rókák’, mint más, klasszikusan gazdálkodástudományi, vagy akár marketinges tudományterületeken. Gambiát tekintve ez főleg érvényes. Leginkább statisztikákat, nyomorúság-indexeket, fejlődő-fejlett polémiákat találok. Pedig ott van félezer madárfaj. Százezer turista, óceán, mosolygó part, Afrika. Gyönyörű ország és alig néhány órányi útra van tőlünk. Írni kell róla, hogy mások is lássák az értékeit. A dolgozat során talán én is pontosabban látom majd. Úgy érzem, hogy a szakdolgozat nem arról szól, hogy megmutassuk másoknak a tudásunkat. Erről nem is lehet szó néhány év iskolapad után. A lényege sokkal inkább az, hogy egy területen elmélyülve az írója alaposabban megismerje a témáját. Ha még jobban felkelti az érdeklődését és a későbbiekben ezzel fog foglalkozni, az a legjobb eredmény, ami születhet.

Az őszi félévben pótolom a görgetett tárgyakat. A vizsgaidőszak után pedig irány Afrika. Két hét az odaút. Igyekszem úgy szervezni az időbeosztásomat, hogy utána még néhány hetet Gambiában tudjak tölteni. Itt fogom befejezni a szakdolgozatot, helyi megfigyelésekkel és interjúkkal.

Running_Boy_by_stowesa

Nincsenek megjegyzések: