csütörtök, október 23, 2008

Eee overclocking, végre 900 MHz

Egy ideje kerestem már egy használható módot az Eee felturbózására, most végre megtaláltam. Az EeePC 701-ben egy 900 MHz-es Celeron M353 ketyeg, amit gyárilag 630-ra állítottak be. Nyilván energiatakarékossági és egyéb racionális okok miatt. Azonban ez nem mindig elég, pl a YouTube szaggat, több flash alkalmazás használhatatlan és néha másodpercekre beakad az egész. A soklapos böngészés, összetett szerkesztés ezzel a sebességgel elég sok bosszúságot okoz.

Végre rátaláltam az eeectl-re.
http://www.cpp.in/dev/eeectl/
http://cpp.in/dev/eeectl/?get_latest_bin

Windows XP-re készült, Linuxra van más alternatíva.

Egy egyszerű ikon a tálcán, jobb klikkel lehet beállítani a megfelelő tulajdonságokat.

A processzor 3 üzemmódban működhet:

Stock

eee_701_630

Medium

eee_701_756

Full

eee_701_900

Mivel a magasabb órajel több hővel jár, a program lehetőséget kínál a ventillátor sebességének kiválasztására is, ezt 10 százalékonként lehet léptetni. Szobahőmérsékleten általában nem forog a hűtő, teljesen csendes a gép. Terhelésnél automatikusan beáll 30-40% közé. A 900 MHz-s órajelen jobban melegszik, itt a normál hűtésnél a processzor hőmérséklete eléri a 60 °C-t is. Lehetőség van a 100%-os pörgetésre is, itt olyan a hangja, mint egy hajszárítónak, nem hiszem, hogy nyélgázon hosszú élettartama lenne.

Fullra állítva az órajelet bőven elég neki az 50%-os hűtés.

A fényerő legmagasabb értéke gyárilag 50%-ban van maximálva. Az eeectl segítségével be lehet állítani akár 100%-ra is. Itt már olyan, mint egy zseblámpa. Valószínűleg ezt is a képernyő hosszabb élettartama miatt vették alacsonyabbra.

Remek eszköz, égre nem szaggat a YouTube, több alkalmazás is simán fut egyszerre, így már jóval több az Eee, mint egy digitális írógép.

Nyilván csak saját felelősségre.

Nincsenek megjegyzések: