szerda, április 04, 2007

Statisztika ZH - Got it!

45 pontot lehetett elérni, 26 lett belőle. Sok is, kevés is. Ahhoz képest kevés, amennyit kaphattam volna, ha sikerül megérteni az egész anyagot. Ahhoz képest sok, amennyit sikerült megérteni az egész anyagból. Az utolsó, 14 pontos feladathoz hozzá sem tudtam szólni, így az 0 pont, ellenben minden, amit leírtam, kiszámoltam, hibátlan lett. Hadd következtessek néhány dologra...:
- A statisztikára tényleg elég időt kell hagyni, mert nagyon összetett az elméleti része. Ami a tankönyvi levezetésben egy oldal, az a gyakorlatban általában néhány egyszerű összeadás és szorzás. Az elmélet ahhoz kell, hogy megtaláljam a képletbe kerülő egyszerű számokat. A képletgyűjtemény önmagában sokat nem ér, csak tudással kiegészítve használható.
- El kell gondolkozni a reménytelennek tűnő (teszt)kérdéseken, sokszor ki lehet zárni 1-2 válaszlehetőséget, majd egy kis következtetéssel, agyalással már egész jó eséllyel lehet megbecsülni a helyes választ.
- Egy problémát nem elég egy oldalról megvizsgálni. Rengetegszer jutott eszembe egy vizsgakérdés megválaszolása után, hogy a fenébe, is, egy egyszerű, csak rendesen meg kellett volna rágni. Azaz sokat segít, ha megnézem az összes érintett szemszögéből, külső szemlélőként is. Ha sikerül megválaszolni 6-8 egyszerű kérdést, szinte már meg is van a válasz. Miért, hogyan, jó-e ez, mi értelme van, kinek kell, et cetera (citera)...

Nincsenek megjegyzések: