csütörtök, május 03, 2012

Az első 5 km

A mai DK edzés eredménye: sikerült végigfutni a szigetkört! Ezzel egyben sikeresen megvolt az első 5 km is :-)
Úgy indultam neki a körnek, hogy az eddigi tempós gyaloglásba beleteszek néhány 4-500 méteres kocogást. Az első kanyar után mellém ért Ádi, innentől együtt kocogtunk tovább. Nagyon jót beszélgettünk, olyan jó témák kerültek szóba, hogy inkább arra figyeltem és “nem is vettem észre, hogy futunk”. A pesti oldal végéhez közeledve néztem, hogy túlléptük a 2,5 km-t, eddig ennyi volt a leghosszabb futásom. Végül sikerült végigfutni az egészet. Az volt számomra nagyon meglepő, hogy bár lihegve, de tudtam beszélgetni. Az utolsó szakaszon mellénk ért Gergő, tőle is kaptam néhány jó szót, onnan már simán beértem. Hatalmas élmény volt, köszönöm mindenkinek! Gyalog ennél többet szoktam menni, de futva, kocogva nem is mertem eddig megpróbálni egy ekkora távot, fel sem merült bennem, hogy képes vagyok erre. Utána gondolkoztam azon, hogy a megtett táv és a tempó talán legnagyobb határát a mentális korlátok jelentik. Ha nem figyelek arra, hogy az eddigiek alapján mennyit kellene tudnom, hirtelen talán sokkal többre is képes leszek, mert nem minden gondolat a saját magam számára felállított határokról fog szólni.
Az eddigi 55 percből 45:55 lett, 8:39-es tempóval.

kedd, május 01, 2012

Az első 75 nap

Az első 2 és fél hónap mérlege:
Február: 20 km
Március: 40 km
Április: 60 km
A gyaloglás/futás mellett nagyjából stabilan megvan a havi legalább 200 km bringa.
Amikor gyalogolni indulok, a kezdeti 10:50-es időből 9:50 lett. Amikor (egyre gyakrabban) próbálkozom futni is a gyaloglás közben, 10:00-ból 8:30 lett. Sétálás nélkül tudok futni a tempómban 2 km-t. Ilyet utoljára 10 évvel és 30 kilóval ezelőtt tudtam.
Most, hogy végre jön a nyár, egyre elérhetőbbek a zöldségfélék, ismét megfizethető lesz az egészségesebb életmód. Szerencsére közel vagyok a Vásárcsarnokhoz és amikor csak tehetem, próbálok minden napra másfajta gyümölcsöt/zöldséget vásárolni. Így nem válik unalmassá és csodálatos élmény mindig átélni, hogy a krumpli/répa/hagyma/alma/körte kvintettnél jóval gazdagabb a választék és motiváló újabb és újabb ízeket felfedezni. A zöldséges már megismer, előre köszön.
Remélem, hogy hamarosan végre mindez a kilókon is látszani fog és az Ultrabalatonon sétálás nélkül le tudom futni a saját tempómban a gyakorlottabb futónak talán mindennapi, viszont számomra egyelőre elég távol (de azért egyre elérhetőbb távolságban) lévő szakaszokat (6,9 és 4,5). :-)
A DK Team nélkül jó eséllyel ebből az egészből semmi sem lenne.
Negatív tapasztalat: az iPhone akkuja kevésbé szereti, hogy minden mozgást próbálok trackelni és a napi átlagosan háromszori intenzív lemerítést azzal hálálta meg, hogy ha fut a zene és az Endomondo, most már 30 perc alatt lemerül, emiatt jópár hosszabb session logja elveszett.