péntek, október 31, 2008

MSI Wind, vagy olcsó 15,4'' notebook?

Mostanában egyre többet dolgozom házon kívül, eljutottam arra a szintre, hogy kezd kevés lenni az Eee. Tavasszal inkább írógépnek vettem, de most három helyen dolgozom egyszerre az egyetem mellett, állandóan utazom, vagy máshol vagyok, ezért folyamatosan mobilizált gépeken pötyögök.

Szükségem van egy olyan munkaállomásra, ami hordozható, legalább 1024-es felbontáson üzemel, elég szufla van benne ahhoz, hogy normálisan lehessen használni a munkához. Ha viszi a 720p-s HD-t, akkor már elég a teljesítménye. Vinyóból legalább 160 GB az elvárás. És a billentyűzetből is minimum akkora kell, amin kényelmesen lehet dolgozni.

így hirtelen két versenyzőm van:

MSI Wind, 10,1'', 1,6 GHz Atom, 160 GB, 1 GB, integrált vackok, 3 cellás gyenge akku, 1,2 kg

Toshiba L300-ból valami low-end masina: Core2Duo @1,6-1,8 GHz, 15,4'', 160-250 GB, 1-4 GB, integrált vackok, 4000mah-os akku, 2,7 kg

Az ára lényegében ugyanannyi, a Wind 105-115K, a Toshiba 115-130K

A teljesítményük is ugyanakkora. Bár a nagyobb gépnek jóval erősebb a procija, ez most nem jelent semmit, teljesítményigényes feladatokra ugyanúgy alkalmatlan. A fontos különbség a kijelző mérete és a gép tömege. A nagyobb gép 2,5x nehezebb és majdnem négyszerese a felülete, viszont elég nagy a kijelzője szinte mindenhez és a billentyűzet is kényelmesebb.

A Wind némivel lassabb, viszont sokkal könnyebb, ezáltal hordozhatóbb. LED megvilágítású kijelzője van, ez a napfényes munkánál sokat számít.

Ma megnéztem az MM-ben mindkét gépet. Tegnap még a Toshibát választottam volna, viszont ma láttam, hogy szörnyen igénytelen a billentyűzete és a kinézete. A Winden kényelmesebbnek tűnik a gépelés és a design kicsit a Mac-ekre hajaz. Ma inkább a Wind-et választanám.

A beruházást egyelőre financiális problémák hátráltatják, de biztos, hogy mihelyt összegyűjtöm az árát, viszem is a boltba.

Az Eee pedig megy seedboxnak. A legutóbbi ígéret szerint jövő hét végén kötik be a netet. 30/20 mbit diginet. Mindössze 8 hete csúszik a dolog. Szánalmas.

csütörtök, október 23, 2008

Eee overclocking, végre 900 MHz

Egy ideje kerestem már egy használható módot az Eee felturbózására, most végre megtaláltam. Az EeePC 701-ben egy 900 MHz-es Celeron M353 ketyeg, amit gyárilag 630-ra állítottak be. Nyilván energiatakarékossági és egyéb racionális okok miatt. Azonban ez nem mindig elég, pl a YouTube szaggat, több flash alkalmazás használhatatlan és néha másodpercekre beakad az egész. A soklapos böngészés, összetett szerkesztés ezzel a sebességgel elég sok bosszúságot okoz.

Végre rátaláltam az eeectl-re.
http://www.cpp.in/dev/eeectl/
http://cpp.in/dev/eeectl/?get_latest_bin

Windows XP-re készült, Linuxra van más alternatíva.

Egy egyszerű ikon a tálcán, jobb klikkel lehet beállítani a megfelelő tulajdonságokat.

A processzor 3 üzemmódban működhet:

Stock

eee_701_630

Medium

eee_701_756

Full

eee_701_900

Mivel a magasabb órajel több hővel jár, a program lehetőséget kínál a ventillátor sebességének kiválasztására is, ezt 10 százalékonként lehet léptetni. Szobahőmérsékleten általában nem forog a hűtő, teljesen csendes a gép. Terhelésnél automatikusan beáll 30-40% közé. A 900 MHz-s órajelen jobban melegszik, itt a normál hűtésnél a processzor hőmérséklete eléri a 60 °C-t is. Lehetőség van a 100%-os pörgetésre is, itt olyan a hangja, mint egy hajszárítónak, nem hiszem, hogy nyélgázon hosszú élettartama lenne.

Fullra állítva az órajelet bőven elég neki az 50%-os hűtés.

A fényerő legmagasabb értéke gyárilag 50%-ban van maximálva. Az eeectl segítségével be lehet állítani akár 100%-ra is. Itt már olyan, mint egy zseblámpa. Valószínűleg ezt is a képernyő hosszabb élettartama miatt vették alacsonyabbra.

Remek eszköz, égre nem szaggat a YouTube, több alkalmazás is simán fut egyszerre, így már jóval több az Eee, mint egy digitális írógép.

Nyilván csak saját felelősségre.

szerda, október 22, 2008

A net már az ajtóban van

Tegnap (több mint 1 hónap után) végre eljutottak a házig a Digi szerelői. Behúzták a kábelt a lakások elé, de azt mondta a srác, hogy bent még nem csinálnak semmit, csak a szerződés után. Mivel pénteken kötünk szerződést, feltételezem, hogy lesz jövő hét közepe is, mire végre bejut az első bit a benti kábelre.

Már nagyon várom, kezdem nagyon megunni, hogy állandóan a suliba kell jönnöm a netért, vagy az utcán kereshetem a nyitott wifit.

 

Tegnap voltunk Birddel fodrásznál, nagyon jó lett, ha időm engedi, lövök fel képeket is. Este pápai osztálytalálkozó, addig Nivea versenyen agyalunk.

hétfő, október 13, 2008

Szivat a rendszer - net, gép, minden

Az elmúlt hetekben tapasztalható eltűnésem oka az, hogy még mindig nincs net az új albérletben. Cumi cumi hátán. Már ott tartok, hogy a tulaj nem is válaszol, egész egyszerűen csak nem jönnek bekötni és kész. Nem tudom, hogy mi a helyzet, de kezd nagyon elegem lenni az offline bezártságból. A szerződésben az áll, hogy a szeptemberi beköltözésre be lesz kötve a szélessáv, ehhez képest még csak egy kábelem van, az is dugó nélkül. Szánalmas. Lehet, hogy felmondok és inkább keresek valami jobb helyet.

Gépet kellene újítanom. Megint. Mivel az albérletben offline-ra vagyok kárhoztatva, egész nap a könyvtárban ülök, vagy az órákon lógok a wifin. Csomó munka szakadt rám, net nélkül nem tudok dolgozni. Viszont az Eee nem egy erőmű és a kijelzőjét bámulni is nagyon megerőltető, ezért állandóan a PC és a lopott net között mászkálok. Nem ragozom tovább, azzal nem jutnék előbbre.
Hamarosan lesz egy kis tőkém, bár más fontos célokra már nagyon megvan a helye, most mégis úgy gondolom, hogy vennem kellene egy kicsivel komolyabb notebookot. Egy 12,1'' MSI-t néztem ki, ami kicsi, könnyű, de van annyi ereje és tudása, hogy már nem kín huzamosabb ideig dolgozni rajta.

Most is a könyvtárban ülök, a gambia kiállítás képeit rendezem össze. Már a múlt héten ki kellett volna nyomtatni az egészet, de csak most vannak meg a képek, ráadásul a pénzt sem láttam még.

Füstölgés over, találkozunk még ott, ahol nincs sötétség.