szerda, április 18, 2007

Irány Athén! Fair Trade Hellas

Kaptam egy remek lehetőséget. A Fair Trade Hellas szervezésében Athénban megrendezésre kerül a "Youth for a fair world" contact making seminar. Ma derült ki, hogy a román küldöttség visszavonta a részvételét, így megüresedett két hely. Nagy örömömre lehetőséget kaptunk a kiutazásra és a részvételre. Csütörtökön, délben indul a repülő, hétfő este érkezünk vissza. A szemináriumon a Planet Alapítványt képviseljük, bemutatjuk a munkáját, eredményeit, törekvéseit.

kedd, április 17, 2007

Pénzügy

Felvettem a tanszékről a Pénzügytan munkafüzetemet. Minden órán dolgozatot írunk az előadás anyagából, néhány nap múlva megkapjuk az eredményt. Minden feladatért 4 pontot lehet kapni, egy alkalommal két kérdést tesznek fel. Legtöbbször fogalom, magyarázat, felsorolás, szabvány. A mostanin sikerült elérni a maximális 8 pontot, akárcsak az előzőn, így 3 óra után az megszerezhető 24-ből 23 van meg. A megajánlott jegy feltétele a 20 pont elérése, így már csak az elérhető legjobb jegyért kell dolgozni.

Stat for president! - beadandó

Végre beadtam a Statisztika házi feladatot. Egy legalább 50 elemből álló sokaságot kellett elemezni a leíró statisztika eszközeivel, a kapott értékeket elemezni, az alapadatok eloszlását egy hisztogramon bemutatni, majd végül az ábra segítségével megbecsülni a móduszt.
A feladat trükkje az Excel leíró statisztika bővítményében rejlik. Enélkül több órányi számolás, rengeteg fölösleges számhalmozás a jutalom. Az elemzéssel így szerencsére nem volt problémám, néhány kattintással sikerült eljutni a szükséges eredményekig.
Ezt követően elkészítettem az osztályközös gyakorisági táblát, majd az itt kapott adatok alapján a hisztogramot.

A tartalmi résszel viszonylag hamar elkészültem, bár az elemzés magyarázatát elég körülményes szépen és érhetően megfogalmazni.
A Statisztika tantárgyat az egész évfolyam tanulja, így a beadandókat javító tanárok rengeteg dolgozatot javítanak. Egy ilyen rövid és egyszerűen megvalósítható feladatnál a tartalom közel azonos lesz mindenkinél, egyedül a kinézettel lehet kitűnni. Hajnali fél ötre végeztem a kinézet megalkotásával, de szerintem nagyon jó lett.
A dolgozatot nem teszem be ide, majd talán a diploma megszerzése után. De addig is álljon itt néhány kép a beadandóból:

Reklámvadász - megújuló Spar áruházak

A Spar áruházak immáron 16 éve vannak jelen Magyarországon, így lassan ideje elkezdeni egy nagyobb váltást, felújítást, arculatváltást. A jelenlegi áruházak a Spar második generációs felépítését, rendszerét követik. Átlátható, hasonló áruházak. Kiemelném a mindig friss áruval töltött húsrészleget és a helyben sütött péksüteményeket, különlegességeket. A századfordulóra jelentősen megugrott a hasonló kiskereskedelmi áruházak, szupermarketek száma. Egyre több világcég tör be a magyar piacra, így sarkallva egymást a folyamatos, jól átgondolt innovációra.
2007. első hónapjaiban elkezdték átépíteni az üzleteket. Meglepő módon elsőként a jól menő egységeknek álltak neki. Ez persze nem véletlen, első körben nem a szerény bevételt termelő áruházakat próbálják fellendíteni, hanem a már eddig is sikeres boltjaikat szeretnék még jobbá tenni. Talán ennek egyik oka, hogy az elmúlt hónapokban több kiskereskedelmi egységeket üzmeltető cég is bejelentette, hogy Magyarország felé terjeszkedne (pl Aldi). Ha minden Spar közepesen és egész jól működne, az nem jelent versenyelőnyt, csak egy folyamatos, rövid- és középtávon fenntartható, a piachoz képest vízszintes pozíciót. Ez azonban nem tartható sokáig, így idővel recesszióhoz, akár nagymértékű visszaeséshez vezetne.
Azonban, ha elsőként a népszerű, közkedvelt egységeiket fejlesztik, azzal a már eddig is jól menő üzletekben lehet még nagyobb bevételszintet elérni és a cég általános vevői megítélése is nagyban javulhat. Természetesen mindezt előre meg kell tervezni, nagyon nehéz jól kivitelezni, rengeteg a hibalehetőség. De ha sikerül végigvinni a reformokat, átalakításokat, akkor minőségben egy lépéssel a versenytársak elé léphetnek.

Gyakran vásárolok a Páva utcai Spar áruházban, március elején álltak neki az átépítésének, 30 napon át dolgoztak, április 3-án nyílt meg. Megdöbbentő az átalakulás, nagyon jól sikerült. Az utcáról benézve a zöldségespult látszik, tele friss, szép gyümölcskkel, zöldségfélékkel. Eddig ez a részleg néhány egymásra pakolt ládából és egy, az utcáról nem látható polcrendszerből állt. A választék alacsony, az áruk frissessége pedig nem mindig érte el a megfelelő szintet. Az átépítés után legalább háromszor akkora területet kapott a primőr áruk részlege, szépen kirakott gyümölcsök és nagy, akciókat hirdető táblák kínálják a kirakott termékeket.
A zöldséges részleg után a pékáruk következnek, a nekik szánt terület szintén hatalmasat nőtt. Számos különböző fajtájú péksütemény, teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, rengeteg féle kenyér. Ami nem tetszett: az árak nem mindenhol, vagy nem egyértelműen voltak feltüntetve. Az érzékenyebb, drágább péksütemények egy külön pultban kaptak helyet, innen kérni kell a terméket, plexilemezzel vannak elválasztva a kíváncsi vásárlók tapogatásától. Ennek előnye, hogy az áru ép marad, ám nagy hátránya, hogy a termékkel való közvetlen kontaktus hiánya és a ránk kényszerített eladó miatt kellemetlenebb helyzetbe kerülünk, mintha csak a polcról, tálalóról kellene leemelni a kiválasztott élelmiszert. A szerencsétlen elrendezés miatt az elzárt termékekből jóval kevesebbet lehet eladni.
A húsrészleg a következő állomás. Itt a Spar áruházakra jellemző hatalmas választék, szépen tálalt áruk és az átlagosnál magasabb árak várnak. A tőkehús (majdnem) mindig friss, szép és minőségi.
Az átalakítás egyik nagy lépése és előnye, hogy végre új rendszerű megvilágítást szereltek be. A neoncsövek dominanciája visszaszorult, mindössze néhány villogó, vibráló csővel találkoztam, a mesterséges fény legtöbbjét energiatakarékos fényszórók szolgáltatják, fényüket hatalmas prizmával erősítik fel. Így sokkal szebbnek hat az áruház, élénk és tiszta színek, éles formák fogadnak mindenhol.
A nem mindennapi fogyasztásra szánt cikkek az üzlet közepén helyezkednek el, gondolákról kínálják őket. Az élelmiszerpultok körbevezetnek a bolton, egészen a pénztárig, így valószínűleg sokkal kevesebben vásárolnak majd innen.
Az üzlet friss élelmiszereket kínáló egységeit nagyon jól eltalálták, hasonló a hangulata, mint egy olasz tengerparti városban a félig az utcára települt üzletnek. Kitűnő.

Összességében előnyére vált az áruháznak az átalakítás, néhány hibától eltekintve kitűnő eredményt végeztek.

vasárnap, április 15, 2007

Late night jamming


Late Night Piano by Latchmo

Sol lucet omnibus!

Sol lucet omnibus! - A Nap mindenkinek süt!

Jean Michel Jarre: Téo & Téa

Több év hallgatás után végre új albummal jelentkezett Jean Michel Jarre, melynek címe: Téo & Téa.
Az album hallgatása során egy remek kerettörténet közepébe kerülünk. A zenesázmok két lelki társról szól, akik nem csak a nevükben hasonlítanak egymásra. Hasonló a külsőjük, hasonló dolgokon mennek át. Az albumon végigvonul kettejük kapcsolata, egészen intim pillanatokba is betekintést enged a szerző.
Az album hangzásvilágában keveredik a modern és a klasszikus Jarre-i elektronika. Jean Michel Jarre néhány szám erejére előbújt a megszokott stílusának árnyékából és valami teljesen újjal rukkolt elő.

Számlista:
1. Fresh News
2. Partners in Crime
3. OK, do it fast
4. Beautiful Agony
5. Touch to Remember
6. In the Mood for You
7. Melancholic Rodeo
8. Téo & Téa
9. Vintage
10. Chatterbox

Kiadja: Warner Music / mTon
Megjelenés: 2007. március 26.

kedd, április 10, 2007

Kermark.hu - hamarosan

Alakul az oldal, már csak a domain regisztrációja van hátra. Remélhetőleg 2 héten belül ez is elkészül. Rengeteg meló van az oldalban, nagyon jó lesz.

F1


Mi történt az F1-gyel? Unalmas lett. Hiába az egyik leggyorsabb sport, mégis lassú. Túlszabályozták az egészet, minden szegmensben van valami korlátozás. A kényszerű és izzadságszagú igyekezet bűzlik mindenhonnan, hogy megpróbálják egyszerre biztonságosan és izgalmasan működtetni a sorozatot. Bénán összerakott szombati szabadedzés, jelölt gumik, V8, fordulatszámkorlát, fehér vonal, stop&go.... áhh.
Lassan ideje lesz átszokni egy izgalmasabb versenysorozatra, pl az IndyCar jónak tűnik.

Jericho S01E12, ó hol vagy már?



Remek sorozat, lebilincselő történet. Ősszel adták az első évad első felét, azóta a folytatásra várok. Tegnap volt az AXN-en (igen, végre van AXN!) az eddigi részek összefoglalóját és a 12. rész. Az emlékeztetőt még meg tudtam nézni, ám az új epizódra már nem maradt időm (kermarkon dolgoztunk).
Most pedig nem győzöm kivárni az új rész kiadását... Jó lenne minél hamarabb bepótolni a lemaradást.

hétfő, április 09, 2007

Game? Game!


A számítógép egyik fontos képessége, hogy szórakoztató informatikai eszközként is funkcionál(hat). Ennek egyik alegysége a 'játék', mint kreatív időtöltés. Néha jó lenne játszani egyet, de egyszerűen nincs mivel... Nézem a mostani felhozatalt, siralmas. Évente 2-3 nagy név, amit mindenki ismer és mindenki játszik vele, de maga a játék totál üres és unalmas. Divatból fut 1-2 hónapig (hétig), majd utána máris a következő részt várhatjuk.
Olyan játékot keresek, amivel jó néha néhány órát játszani, és jó legközelebb is elővenni. Ilyen volt pl az NFSU2, ám ez már lassan 4 éve jelent meg, azóta egy hasonló címet sem láttam. De pont ilyen volt a Fallout 2, NFS Porsche Unleashed, de jópár egyszerű program is, mint pl a Zuma.
De most nem megy, egyszerűen az új címek között nem találok ilyet. Amivel éveken át játszottam (akár csak negyedévente egyszer), azt egy harmad évtized után már nem sok kedvem van elővenni, újítást várnék, ami csak nem akar megérkezni.
Lassan már a bulvárcsapból is az folyik, hogy ne warezoljunk, vegyük meg a játékokat. Ez egyszerre nonszensz és igaz. Ha végre sikerül egy olyan szoftverre bukkanni, ami megéri az árát, azt megveszem. De sajnos ez olyan, mint a tű a szénakazalban. Volt, amelyiket már a telepítés közben meguntam...
Reméljük a legjobbakat, hátha egyszer mégis befut a következő "nagy cím", amit tényleg megéri megvenni.

szerda, április 04, 2007

Statisztika ZH - Got it!

45 pontot lehetett elérni, 26 lett belőle. Sok is, kevés is. Ahhoz képest kevés, amennyit kaphattam volna, ha sikerül megérteni az egész anyagot. Ahhoz képest sok, amennyit sikerült megérteni az egész anyagból. Az utolsó, 14 pontos feladathoz hozzá sem tudtam szólni, így az 0 pont, ellenben minden, amit leírtam, kiszámoltam, hibátlan lett. Hadd következtessek néhány dologra...:
- A statisztikára tényleg elég időt kell hagyni, mert nagyon összetett az elméleti része. Ami a tankönyvi levezetésben egy oldal, az a gyakorlatban általában néhány egyszerű összeadás és szorzás. Az elmélet ahhoz kell, hogy megtaláljam a képletbe kerülő egyszerű számokat. A képletgyűjtemény önmagában sokat nem ér, csak tudással kiegészítve használható.
- El kell gondolkozni a reménytelennek tűnő (teszt)kérdéseken, sokszor ki lehet zárni 1-2 válaszlehetőséget, majd egy kis következtetéssel, agyalással már egész jó eséllyel lehet megbecsülni a helyes választ.
- Egy problémát nem elég egy oldalról megvizsgálni. Rengetegszer jutott eszembe egy vizsgakérdés megválaszolása után, hogy a fenébe, is, egy egyszerű, csak rendesen meg kellett volna rágni. Azaz sokat segít, ha megnézem az összes érintett szemszögéből, külső szemlélőként is. Ha sikerül megválaszolni 6-8 egyszerű kérdést, szinte már meg is van a válasz. Miért, hogyan, jó-e ez, mi értelme van, kinek kell, et cetera (citera)...